Tarhana Çorbası , Balkanlar,Anadolu ve Orta Asya gibi büyük bir coğrafyada çeşitli tarifleri olan bir doğal çorba çeşididir. Büyük çoğunluğu yoğurttan oluşan Tarhana Çorbası sağlıklı olduğu kadar kuru toz şeklinde olduğu için uzun süre muhafaza edilebilir.
Bölgelere göre değişiklik göstermekle birlikte şu şekilde yapılmaktadır.
Yoğurt , buğday unu , kuru nane ,kırmızı biber , yeşil biber ve isteğe bağlı olarak soğan iyiye kıyılıp parçalanarak karıştırılır. Hamur haline getirilen harç birkaç içerisinde üstü bir bezle örtülerek mayalanması için en az bir hafta bekletilir. Bekleme süresi tarhananın çeşidini belirler. Daha uzun mayalanmaya bırakılan tarhana ekşi tarhana diye adlandırılırken daha az bekletilen tarhana ise tatlı tarhana olarak adlandırılır. Mayalanan harç küçük parçalar halinde bez üstüne dizilir ve açık havada , gölge bir ortamda kurumaya bırakılır. Kuruyan Tarhana elle ovulup toz haline getirilerek saklanır.
KLASİK TARHANA ÇORBASININ YAPIMI
6 yemek kaşığı toz tarhana bir kaseye konulur. Kaseye bir bardak su ilave edilir ve tarhananın erimesi için hafifçe karıştırılır. Yan tarafta bir tencerenin içine 3 litre su konulur. İçine 2 yemek kaşığı tereyağı , yeterli miktarda et suyu ve 2 yemek kaşığı salça tencereye koyulur ve kaynamaya bırakılır. Su kaynayınca kasede eritilen tarhana tencereye yavaş yavaş dökülür. Bu arada tenceredeki malzeme durmansızın karıştırılır.Topaklandırmadan karıştırıp kaynatmaya devam ederiz. Ortalama beş dakika kaynattıktan sonra servis edebilirsiniz.