Tereyağı, vitamin, mineral, kalsiyum ve protein deposu olan faydalı bir hayvansal gıdadır. Yemeklerde, kahvaltılarda ve hamur işlerinde kullanılabilen bu yağ sofralara eşsiz bir lezzet katar. Bu yağ ile pişirilen yemeklerin tadı ve kokusu sofradakileri bir anlığına da olsa özledikleri doğal köy yaşamına götürür.İneklerden sağılan sütlerin kaymağı sütten ayrıştırılır. Ayrıştırılan bu kaymağın yayık olarak adlandırılan bir kapta ya da özel makinelerde soğuk su ile çalkalanması yoluyla üretilen tereyağı, insan vücuduna sayısız faydaları bulunan hayvansal bir gıdadır.
Çayırlarda taze otlarla beslenen ineklerden sağılan sütün kaymağı geleneksel yöntemlerle veya özel makinelerle ayrıştırılır. Ayrıştırılan bu kaymak, yayıkta soğuk su yardımıyla çalkalanarak tereyağına dönüştürülür. Soğuk su sütteki laktik asiti meydana çıkarır ve kaymak yayıkta çalkalanınca yağ molekülleri yapışarak yoğunlaşır. Son olarak kaymağın yoğunlaşmasıyla elde edilen tereyağı, saklama esnasında bozulmaması için defalarca su ile yıkanarak içerisindeki ayrandan arındırılır.
Tereyağı içeriğindeki çinko, iyot ve magnezyum sayesinde vücuda birçok yarar sağlar.
- Süt yağı bakımından zengin olan tereyağı önemli bir enerji kaynağıdır.
- İnsan vücudunun üretemediği temel yağ asitleri açısından da zengin olan bu yağ, A,D,E,K gibi çeşitli vitaminlerin emilimini hızlandırır. Beyin sağlığı ve sinir hücreleri için oldukça faydalı olan temel yağ asitleri tereyağında bolca bulunur. Bu yüzden gelişim çağındaki çocukların bu yağı tüketmesi beyin gelişimleri ve hafızaları için oldukça önemlidir.
- Aynı zamanda D vitamini ve kalsiyum da içeren tereyağı kemiklerin güçlenmesini sağlar.
- A vitamini deposu olan bu yağ cilt sağlığı için de oldukça faydalıdır, yaraların iyileşmesinde önemli bir rol oynar.
- Sindirimi hızlandıran ve hazımsızlığı önleyen tereyağı antioksidan açısından da zengindir. Hastalıklardan ve mikroplardan koruyucu özelliği vardır.